Räddningspersonal i beredskap
Att vara deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) som det egentligen heter, innebär att du gör en stor insats för företagen och invånarna i den ort där du bor.
Kan jag enbart arbeta som deltidsbrandman?
Att arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap är inget heltidsyrke. Du bör därför ha ett annat yrke som bas. Många arbetsgivare ser det som en tillgång att ha deltidsbrandmän anställda, eftersom arbetsgivaren då får en kompetens inom bland annat brandskyddsarbete. Du kommer att hamna i en fin gemenskap och du gör vardagen tryggare och säkrare på din hemort.
Hur blir jag deltidsbrandman?
Om du är intresserad av att bli deltidsbrandman, kontaktar du räddningstjänsten i din kommun och talar om att du är intresserad av att veta mer om vad som krävs för att kunna jobba som deltidsbrandman. Du får då mer information om vilket behov som finns och vilka krav som ställs för anställning. Får du sedan anställning, så ser kommunen/räddningstjänsten till att du får den utbildning som behövs.
Ansökan för RiB
Är du intresserad av att arbeta som Räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB)?
Just nu söker vi beredskapspersonal till:
- Enköping
- Fjärdhundra
- Örsundsbro
- Veckholm
- Skokloster
För att söka skickar du ett mail till rekrytering@rtjeh.se med en kort presentation och märker mailet med ”Rib vinter 2024” i rubrikfältet.
Sista ansökningsdag: 15 december
Vad får man för ersättning?
Kommunen betalar ut lön till dig för tiden som du är i beredskap. Kommunen får ett bidrag från MSB för att täcka en del av den ersättning som kommunen betalar ut till deltidsbrandman som går kursen räddningsinsats. Kursdeltagaren får kost och logi när avståndet är långt mellan räddningstjänstens huvudort och kursorten. Alla kursdeltagare får gratis lunch under tiden de är på kursorten.
Grundkrav för att arbeta som deltidsbrandman
Oavsett om du är man eller kvinna finns det en del grundförutsättningar du behöver uppfylla.
• Du ska ha fyllt 18 år
• Du behöver vara frisk och ha god kondition
• Du behöver i normalfallet kunna inställa dig på stationen inom 8 minuter.
Vill du och ditt företag göra en livsviktig insats?
Nedan finner Ni en informationsskrift för Dig, som är chef eller ledare i kommunal eller privat verksamhet. Syftet är att informera om nyttan med att ha egen personal som även är räddningstjänstpersonal i beredskap. Genom sin riskmedvetenhet blir han/hon en tillgång för Er verksamhet! Läs broschyren här!