Räddningstjänsten Enköping - Håbo Vid akuta fall, ring 112

Brännskador
Det är bra att kyla ner brännskadan så fort som möjligt och tillräckligt länge, tio till femton minuter. Då gör det mindre ont och skadan begränsas.

Man kan sänka ner skadan i en hink med svalt vatten eller spola under kran. Det är bra om man inte använder iskallt vatten då det kan vara svårt att hålla skadan nerkyld tillräckligt länge.
br_skada
Om brännskadan sitter på ett finger där man bär ringar ska man ta av ringarna så fort som möjligt efter skadan eftersom ringarna annars kan hindra blodflödet om fingret svullnar.

Om det fortsätter att göra ont kan man lägga en blöt handduk eller en kylklamp inlindad i en handduk på skadan. Man kan också pröva att stryka på lite bedövande Xylocainsalva om man har det hemma. Tänk på att den bedövande salvan inte ska ges till barn som är under ett och ett halvt år eller användas på större områden än vad som motsvarar en handflata.

Det gör mindre ont och skadan begränsas om man kyler ner skadan så fort som möjligt och tillräckligt länge, tio till femton minuter. Använd svalt vatten.
Vård av huden efteråt
Om huden enbart blivit röd behövs inte något förband. Om man har fått blåsor och sår kan de vätska, och då är det bra att skydda skadan med en steril kompress som inte fastnar i såret. Det finns särskilda kompresser att köpa på apotek.

Man ska inte sticka hål på brännblåsor eftersom huden i blåsan skyddar den hud som håller på att nybildas under.

När rodnaden har försvunnit eller såret läkt kan en fetare hudkräm eller salva hjälpa mot stramningar i huden.