Räddningstjänsten Enköping - Håbo Vid akuta fall, ring 112

Om olyckan är framme

Om en olycka skulle inträffa är det bra om du känner till hur du ska agera. Här ger vi några praktiska tips och råd på hur du kan hantera en olyckssituation och vad som händer när du kallar på hjälp.
ICE: förbered dig för om olyckan inträffar, fyll i ICE nr. i din telefon.

Viktigt meddelande (VMA): När du hör en signal som om och om igen tjuter i 7 sekunder och är tyst i 14 sekunder är detta signalen för att ett viktigt meddelande är skickat till dig. Gå in stäng fönster, dörrar och lyssna på (sr) Sveriges radio eller titta på tv1, tv2 eller tv24 för att få information om vad som hänt och vad ni ska göra. Larmet testas måndag kl. 15:00 varje kvartal.
olycka
Ring 112 om olyckan är framme – i hela EU
För varje år reser vi allt mer inom Europa och då är det bra att känna till att du i en nödsituation kan ringa samma nummer i alla länder (inom EU). Varje sekund räknas om olyckan är framme. Vare sig det gäller en stroke, en bilolycka eller ett knivöverfall – ju fortare hjälpen kommer fram, desto bättre är det

Om du ringer larmnumret 112 från en vanlig telefon eller en mobiltelefon i EU, så svarar en telefonist som antingen hjälper dig direkt eller kopplar dig vidare till rätt ställe. I båda fallen ska du få samma bemötande som om du ringde det nationella nödnumret.